28 MEB SORUSU · 18 RESMİ ÇÖZÜMLÜ
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı: OKUMA • Tema içeriğine uygun bir şiir • Tema içeriğine uygun bir deneme
Bu konunun MEB öğrenme çıktısı, sınıfında ne zaman işlendiği ve MEB’in bu konudan sorduğu sorular.
Uygulamada açMEB öğrenme çıktısı
- TDE2.1: “Anlamın Yapı Taşları” temasında ele alınan metinlerde okumayı yönetebilme
- TDE2.1.1: İnceler ve görüş oluşturur. • Metni okumaya başlamadan önce okuma amacını belirler. • Okuyacağı metnin başlık ve görsellerinden hareketle metnin içeriğine, türüne veya yazılış amacına yönelik tahminde bulunur. b)
- TDE2.1.2: Seçim yapar. • Okuyacağı metin için uygun okuma yöntem ve stratejisi seçer. • Seçtiği okuma stratejisi ile okumayı sürdürür. a)
- TDE2.2: “Anlamın Yapı Taşları” temasında ele alınan metinlerde anlam oluşturabilme
- TDE2.2.1: Ön bilgilerle bağlantı kurar. • Okuma metnindeki bilgiler ile ön bilgileri arasında bağlantı kurar. b)
- TDE2.2.2: Tahmin eder. • Metindeki söz varlığının anlamını bağlamdan hareketle belirler. c)
Ne zaman işlenir?
MEB 2026-2027 çerçeve yıllık planında 1-3. haftalar (14 Eylül-2 Ekim). Genellikle 1. dönem 1. yazılıda sorumlu olursun.

Bu konudan tüm MEB soruları
- 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 1. SoruAşağıdaki şiiri okuyunuz. BİR YOLCUYA Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu tümsek, koparken büyük zelzele,… · resmi çözümlü
- 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 2. SoruAşağıdaki şiiri okuyunuz ve 2. soruyu şiirden hareketle cevaplayınız. DOSTLUĞUMUZ Dostluk dediğin güzel bir… · resmi çözümlü
- 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 3. SoruAşağıdaki tabloda boş bırakılan yerleri doldurunuz. Güzel Sanatların Hangi Sanatlar Kullandığı Malzeme… · resmi çözümlü
- 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 4. SoruDil Üstüne isimli denemenin konusunu, ana fikrini ve yazılış amacını yazınız. Konusu Ana fikri Yazılış amacı · resmi çözümlü
- 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 5. Sorua) Dil Üstüne isimli denemede kullanılan anlatım biçimini yazınız. b) Aşağıdaki kutucuklarda yer alan… · resmi çözümlü
- 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 6. SoruDil Üstüne isimli denemede geçmişteki dil ustalarıyla günümüz yazarlarının hangi yönlerden… · resmi çözümlü
- 2025-2026 1. Dönem 2. Yazılı · 1. SoruBu şiirdeki altı çizili dizede yer alan edebî sanatları bulunuz, kullanılan edebî sanatların dizeye kattığı… · resmi çözümlü
- 2025-2026 1. Dönem 2. Yazılı · 2. SoruAşağıdaki şiiri okuyunuz. UZUN İNCE BİR YOLDAYIM Uzun ince bir yoldayım Gidiyorum gündüz gece Bilmiyorum ne… · resmi çözümlü
- 2025-2026 1. Dönem 2. Yazılı · 3. SoruAşağıdaki metni okuyunuz. (...) Deminki leylek şimdi yine süzüle süzüle iniyordu. Geldi, geldi, bu sefer… · resmi çözümlü
- 2025-2026 1. Dönem 2. Yazılı · 4. SoruAşağıdaki metinlerden hareketle soruları cevaplayınız. I. Metin (...) Mehmet Akif’i iki yıl uzaktan tanıdım:… · resmi çözümlü
- 2025-2026 1. Dönem 2. Yazılı · 5. SoruAşağıdaki metinden hareketle soruları cevaplayınız. KABAK ÇEKİRDEKÇİ (...) Soğuk bir sonbahar ve sonraları… · resmi çözümlü
- 2025-2026 2. Dönem 1. Yazılı · 1. SoruMetne göre akrabaları Çağatay’ın üniversite tercihlerini nasıl etkilemiştir? Gerekçesini yazınız. · resmi çözümlü
- 2025-2026 2. Dönem 1. Yazılı · 2. SoruAşağıdaki metni okuyunuz. Akdeniz’in esatir yuvası nihayetsiz ufuklarına bakan küçük tepe minimini bir çiçek… · resmi çözümlü
- 2025-2026 2. Dönem 1. Yazılı · 3. SoruAşağıdaki metni okuyunuz. Çoban ve kaval gibi, kavak ve akasya da yukarı bozkırın şiiri idi: Şimdi, muz,… · resmi çözümlü
- 2025-2026 2. Dönem 1. Yazılı · 4. SoruBu metinleri dil ve anlatım özellikleri açısından karşılaştırarak metinlerin farklılıklarına dair iki özellik… · resmi çözümlü
- 2025-2026 2. Dönem 2. Yazılı · 1. SoruBu metinleri konu, anlatım biçimi, dil ve üslup bakımından karşılaştırınız. · resmi çözümlü
- 2025-2026 2. Dönem 2. Yazılı · 2. SoruAşağıdaki metinleri okuyunuz. I. Metin Uzun süre sustular. Bu engin arzu karşısında Ali Bey’in dili tutulmuş… · resmi çözümlü
- 2025-2026 2. Dönem 2. Yazılı · 3. SoruAşağıdaki metni okuyunuz. Mektebe girdikleri zaman ders bitmişti. Talebeler evlerine dağılıyorlardı. Zehra’yı… · resmi çözümlü
- 2024-2025 1. Dönem 1. Yazılı · 1. SoruAşağıda İsmet Özel'in Bakanlar ve Görenler adlı eserinden bir parça verilmiştir. Kedilerin ney sesinden,…
- 2024-2025 1. Dönem 1. Yazılı · 2. SoruFOTOĞRAF Durakta üç kişi Adam kadın ve çocuk Adamın elleri ceplerinde Kadın çocuğun elini tutmuş Adam hüzünlü…
- 2024-2025 1. Dönem 1. Yazılı · 3. SoruAşağıda Arif Nihat Asya’nın Bayrak şiirinden bir parça ve Türk Bayrağı Kanunu’nun ilk iki maddesi…
- 2024-2025 1. Dönem 1. Yazılı · 4. SoruAşağıda Turgut Uyar’ın Sevda Üstüne adlı şiirinden bir parça verilmiştir. Bu şiirde sevda sevda üstüne…
- 2024-2025 1. Dönem 1. Yazılı · 5. SoruAşağıda Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir adlı eserinden bir parça verilmiştir. Ankara Kalesi'ne çıktım.…
- 2024-2025 1. Dönem 2. Yazılı · 1. SoruAşağıda Ziya Osman Saba'nın Geçen Zaman adlı şiirinden bir parça verilmiştir. Hiç olmazsa unutmamak isterdim!…
- 2024-2025 1. Dönem 2. Yazılı · 2. SoruAşağıda Necip Fazıl Kısakürek’in Şehid adlı hikâyesinden bir parça verilmiştir. Çocukken evimizde toplanan…
- 2024-2025 1. Dönem 2. Yazılı · 3. SoruAşağıda Sait Faik Abasıyanık'ın Semaver adlı hikâyesinden bir parça verilmiştir. Ali nihayet iş bulmuştu. Bir…
- 2024-2025 1. Dönem 2. Yazılı · 4. SoruAşağıda sırasıyla Mithat Enç’in Hapoba adlı hikâyesinden ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Bir Kıssa Bir Hisse…
- 2024-2025 2. Dönem 1. Yazılı · 1. SoruAşağıda Mustafa Kutlu'nun Biz Büyürken Küçülen adlı hikâyesinden bir parça verilmiştir. Mesafeler azaldı,…
Sık sorulanlar
OKUMA • Tema içeriğine uygun bir şiir • Tema içeriğine uygun bir deneme konusu hangi sınıfta işlenir?
OKUMA • Tema içeriğine uygun bir şiir • Tema içeriğine uygun bir deneme, MEB 2026-2027 programında 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinde 1-3. haftadalarda işlenir.
OKUMA • Tema içeriğine uygun bir şiir • Tema içeriğine uygun bir deneme konusundan yazılıda soru çıkar mı?
MEB’in yayımladığı örnek yazılı ve ortak sınavlarda bu konunun öğrenme çıktısından 28 soru var; 18 tanesinin resmi çözümü yayımlandı.