9 MEB SORUSU · 9 RESMİ ÇÖZÜMLÜ

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı: OKUMA • Tema içeriğine uygun bir gazel • Ara Metin: Tema içeriğine uygun bir kaside • Tema içeriğine uygun bir şiir (Saf şiir)

Bu konunun MEB öğrenme çıktısı, sınıfında ne zaman işlendiği ve MEB’in bu konudan sorduğu sorular.

Uygulamada aç

MEB öğrenme çıktısı

Ne zaman işlenir?

MEB 2026-2027 çerçeve yıllık planında 10-12. haftalar (23 Kasım-11 Aralık). Genellikle 1. dönem 2. yazılıda sorumlu olursun.

2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 1. Soru

OKUMA • Tema içeriğine uygun bir gazel • Ara Metin: Tema içeriğine uygun bir kaside • Tema içeriğine uygun bir şiir (Saf şiir) sorusu – 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı 1. Soru (Yazılıya Hazırlanıyorum)

Soruyu ve resmi çözümünü aç →

2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 2. Soru

OKUMA • Tema içeriğine uygun bir gazel • Ara Metin: Tema içeriğine uygun bir kaside • Tema içeriğine uygun bir şiir (Saf şiir) sorusu – 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı 2. Soru (Yazılıya Hazırlanıyorum)

Soruyu ve resmi çözümünü aç →

Bu konudan tüm MEB soruları

1. 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 1. SoruVardar Ovası türküsünü okuyunuz ve türküden hareketle soruları cevaplayınız. VARDAR OVASI Mayadağ’dan kalkan… · resmi çözümlü
  2. 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 2. SoruAşağıda verilen koşuk ve koşma örneklerini inceleyerek T diyagramını doldurunuz. KOŞUK Günümüz Türkçesiyle… · resmi çözümlü
  3. 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 3. SoruAşağıda verilen bağlama göre soruları cevaplayınız. Bir grup lise öğrencisi, “Türk Edebiyatı Tarihinde… · resmi çözümlü
  4. 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 4. Soruİlk bentte dize sonlarındaki ses benzerliğinin (a-c-ı) şiirin ahenk ve duygusunu nasıl etkilediğini yazınız.… · resmi çözümlü
  5. 2025-2026 1. Dönem 1. Yazılı · 5. SoruKoşmanın yazıldığı dönemdeki “kavuşma umudu” ile günümüzdeki “kavuşma umudunun” teknolojik gelişmelerle nasıl… · resmi çözümlü
  6. 2025-2026 1. Dönem 2. Yazılı · 1. SoruAşağıdaki şiiri okuyunuz ve şiirden hareketle soruları cevaplayınız. KOŞMA Bir garip kuş idim bakın hâlime… · resmi çözümlü
  7. 2025-2026 1. Dönem 2. Yazılı · 2. SoruAşağıdaki şiirleri okuyunuz ve şiirlerden hareketle soruyu cevaplayınız. GAZEL GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİYLE Âşık oldur… · resmi çözümlü
  8. 2025-2026 1. Dönem 2. Yazılı · 3. SoruAşağıdaki şiiri okuyunuz ve şiirden hareketle soruları cevaplayınız. ÖZLEYEN Gönlümle oturdum da hüzünlendim… · resmi çözümlü
  9. 2025-2026 1. Dönem 2. Yazılı · 4. SoruAşağıdaki şiiri okuyunuz ve şiirden hareketle soruları cevaplayınız. MUKADDİME Zannetme ki güldür, ne de… · resmi çözümlü

Sık sorulanlar

OKUMA • Tema içeriğine uygun bir gazel • Ara Metin: Tema içeriğine uygun bir kaside • Tema içeriğine uygun bir şiir (Saf şiir) konusu hangi sınıfta işlenir?

OKUMA • Tema içeriğine uygun bir gazel • Ara Metin: Tema içeriğine uygun bir kaside • Tema içeriğine uygun bir şiir (Saf şiir), MEB 2026-2027 programında 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinde 10-12. haftadalarda işlenir.

OKUMA • Tema içeriğine uygun bir gazel • Ara Metin: Tema içeriğine uygun bir kaside • Tema içeriğine uygun bir şiir (Saf şiir) konusundan yazılıda soru çıkar mı?

MEB’in yayımladığı örnek yazılı ve ortak sınavlarda bu konunun öğrenme çıktısından 9 soru var; 9 tanesinin resmi çözümü yayımlandı.

Bu konuyu uygulamada çalış